Şömine yaptırmak istiyorsanız metnimizi inceleyerek şömine tipleri hakkında bilgi sahibi olmak işlerinizi kolaylaştıracak. Dekolon Mimarlık olarak Hürsan Şömine satış noktasıyız ve tüm şömine tiplerinin tasarım ve uygulamasını yapıyoruz. 

Şömine Nedir ?

Şömine, bir alanı ısıtmak veya rahatlatıcı bir ambiyans sağlamak için ateşin güvenli bir şekilde kontrol altına alınabileceği, aynı zamanda oluşan dumanın baca yardımıyla dışarı verilebileceği eve yerleştirilmiş açık bir alandır. Tuğla, taş veya metalden tasarlanabilir. Eski zamanlarda evi ısıtmak, yemek pişirmek, çamaşır yıkamak ve su kaynatmak için kullanılsa da teknolojinin gelişmesiyle kullanım amaçlarından bir kısmı değişmiştir.

Şömine tasarımına bağlı olarak ısı verimlilikleri değişiklik gösterebilir. İnsanlar yakmasalar dahi göz alıcı ve zengin görüntüsü sebebiyle evlerine şömine yaptırabiliyorlar.

Modeller için şömine sayfamızı ziyaret edebilirsiniz…

 Yakıt Türüne Göre Şömine Çeşitleri

1.Odunlu şömineler

2.Elektrikli şömineler

3.Gazlı şömineler

4.Jel şömineler

5.Etanollü şömineler

Odunlu Şömineler

En çok kullanılan şömine tipidir. Yıllardır insanların ısınmak için kullandıkları ve akıllara ilk gelen şömine tipidir. Adından da anlaşılacağı gibi ısı kaynağı odundur. Rahatlatıcı çıtırdayan bir sesi de olsa bu türün bazı dezavantajları vardır.

En büyük dezavantajları maliyeti yüksektir ve bakıma ihtiyaç duyar. Yine de bu olumsuzluklara rağmen birçok insan bu odunlu şömineleri sever. Kullanılan alanda rahat, rustik bir atmosfer yaratırlar ve ortaya çıkan dumanlı kokuyu herkes sever.

Odunlu şöminelerde birkaç çeşitten oluşmaktadır. Biraz bunları inceleyelim.

Geleneksel Açık Şömine

Bu geleneksel şömineler genellikle taş veya tuğladan yapılır. Evin duvarına yerleştirilir. Havalandırma için bir baca kullanılır. En pahalı türlerden biridir.

Geleneksel Açık Şömine Örneği

Evinizde hali hazırda bir geleneksel şömine yoksa yeni bir tane inşa etmek zahmetli olabilir. Bu nedenle insanlar genelde evleri inşaat halinde iken bu şömineyi yaptırırlar.

Hazneli Şömine

Geleneksel şöminelere alternatif olarak ortaya çıkmışlardır. Duvara monte edilir.

Hazneli Şömine Örneği

Çok sayıda tasarıma ve farklı ölçülere sahiplerdir. Günümüzde çok kullanılan bir şömine türü haline gelmiştir. Lineer ve köşe hazneleri son zamanların önde gelen modellerindendir.

Orta Şömine

Yere oturan ve tavana asılan modelleri bulunur. Büyüklüğüne göre 200 m2 ye kadar ısıtma kapasitesi vardır. Hazne içerisinde yüksek ısıya dayanıklı ateş tuğlası kullanılır. Bazı modellerde cam davlumbaz bulunur.

Orta Şömine Örneği

190 bin 244 adet şömineli odada bulunan şöminelere göre hazırlanmış bir grafik. Hangi modelin, ne kadar popüler olduğunun görebilirsiniz.

Elektrikli Şömineler

 Şömine modelleri arasında her geçen gün daha da popülerleşen elektrikli şöminelerin hem fanlı hem de fansız modelleri mevcut. Gerçek bir şömine görünümü sağlamak için açılıp kapanabilir sahte ateş efekti kullanılır.

Elektrikli Şömine Örneği

Bazı modellerde 3 boyutlu odunlar kullanılırken gerçekçilik hissiyatını arttırmak adına ateş çıtırtı efekti de vermektedir.

Gazlı Şömineler

Elektrikli şömineler gibi genellikler kurulumları kolaydır. Ayrıca düşük maliyetli bir seçenektir. Mevcut bir şömine veya bacaya küçük bir yeniden yapılanma ile kurulabilirler. Aynı zamanda düşük maliyetli olmasına rağmen oldukça verimli bir seçenektir. Isınma faturalarınızdan tasarruf etmek için uygun bir seçimdir.

Gazlı Şömine Örneği

Doğrudan havalandırmalı modeller havalandırma için baca gerektirir fakat havalandırmasız modellerde baca, boru veya başka bir şeye gerek yoktur.

Yakıt konusunda iki seçeneğiniz vardır. Doğal gaz ve propan. Bir doğal gaz şöminesi mevcut doğal gaz hattını kullanabilir. Fakat propan şöminesi ayrı bir propan tankı gerektirmektedir.

Jel Şömine

Jel şömineler, elektrikli ve gazlı şöminelere göre daha az popülerdir. Belli avantajları vardır. İlk sırada kurulumunun kolay olması vardır. İhtiyaç duyduğu tek şey yanıcı jel ile doldurulmuş bir kutudur.

Jel Şömine Örneği

Havalandırmaya, kablolara vs. gerek duymaz. Bu da onun bağımsız olmasını sağlar ve çok yönlü hale getirir. Hafif olduğu için duvara taşıma problemi taşımadan güvenle monte edilebilir.  Başka bir avantajı da alevinin gerçek olmasıdır. Ateşe oluşturmak için çakmakla yakılması yeterlidir. Fakat ısı kaynağı olarak pekte güvenilir sayılmaz. Çünkü ısı üretimi oldukça azdır ve yakıt Jel kutularının maliyeti yüksektir.

Etanollü Şömineler

Etanollü şömineler, jel şöminelere kullanılan yakıt dışında çok benzemektedir. Çoğu etanollü şömine tekrar kullanımı kolay olması açısından bioetanol doldurulabilen bir brülör içerir. Bu depo içinse standart hacim 2 litredir.

Etanollü Şömine Örneği

Brülör, şöminenizin sıcaklığını ayarlamanıza ve açıp kapatmanıza yarar. Jel şömineler gibi kurulum kolaylığı vardır. Ancak çok verimli değildir. Jel şöminelerle başka ortak özellikleri ise hafif olmaları, duvara monte veya masa üstü şöminesi olarak kullanma fırsatına sahip olmalarıdır. Ayrıca bir çok tasarıma sahip olmasından ötürü popülerliği de hızla artmaktadır.

Şömine Kaplama Malzemeleri

Satın aldığınız veya alacağınız şöminenin en göze çarpan tasarım öğesi dışını kaplayan malzemesidir. Peki en yaygın şömine malzemesi nedir?

172 bin 176 adet şömine ile yapılan analize göre en popüler şömine kaplama malzemesinin açık ara ile taş olduğu görülmüştür.