Müstakil Villa Yapım Maliyetleri hakkında fikir sahibi olmak için makalemizi inceleyebilirsiniz. Yanlış ve hatalı imalatın maliyeti doğuracağı sonuçlar ile sandığınızdan yüksek olabilir. Bu sebeple en uygun hizmet profesyonellerden alacağınız hizmettir.

Müstakil villa yapım maliyetleri 2023

İstanbul halkı, metropolün karmaşasından uzak, sakin ve huzurlu yaşayarak aynı zamanda kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerinden uzaklaşmadan müstakil bir yaşam hayal ediyor. Herkes bütçesine göre gerek İstanbul’un çeşitli bölgelerinde gerek İstanbul çevre illerinde bu hayalini gerçekleştirme çabasında.

Peki bu müstakil ev veya villaların yapım maliyeti nedir?

Sizlere karşınıza çıkabilecek bütün giderlerinizi detayları ve alternatifleri ile anlatmaya çalışacağız.

Kurlar, ihracatlar, malzeme temin sıkıntısı derken bu rakamlar sürekli değişmekte. Sadece malzeme fiyatları değil inşaat sektöründe yetişmiş usta bulmakta zorlaştığından işçiliklerde maliyetleri yukarı çıkarmakta. Bu sebeple 100m2 bir inşaat yaptırmak şu fiyat olur demek sağlıklı bir sonuç çıkarmayacaktır. İnşaatın türü, kat adedi, deprem durumu, zemin kalitesi, konumu, malzeme kalitesi, iç mekan tasarımı gibi bir çok seçimle maliyetler değişmekte.

2023 yılı itibariyle, genel olarak düz bir arsaya villa veya müstakil ev yapma maliyeti metrekare başına 6000-12000 TL arasında değişiyor. Düz bir arsa diyoruz çünkü dar bir sokakta sınırlı saatlerde çalışma izni verilen inşaatların maliyeti iki katına çıkabiliyor. Şartlar bu kadar değişken. Aşağıda detaylarına değineceğiz.

PROJE MALİYETLERİ

Yapının inşaatına başlamadan proje çizilmesi ve bu proje ile onay alarak ruhsat alınması gerekmektedir. Müstakil bir villa projesi için maliyetler ortalama 35-60 bin TL civarındadır.

Ruhsat almadan yapı inşaa etmeye çalışılması durumunda kaçak yapılar imarsız olarak nitelendirilip ciddi cezalar verilmekte. Hatta bu yapılarda elektrik ve su almanıza bile izin verilmiyor.

HAFRİYAT MALİYETLERİ

Arazi düz ise işiniz kolay, zemini düzeltip varsa imkanınız sıkıştırıp bir temel betonu ile kolayca bu kalemden kurtuluyorsunuz. Ancak eğimli bir arazide eğimi kullandığınızda yada dolgu yaptığınızda maliyetler artıyor.

Şayet sokak darsa ve tır, mikser giremiyorsa;

Hafriyat zorlaşır. Tırı giremediğinden demir ebatlanarak gelir maliyet artar. Beton pompası, mikseri gelemez maliyet artar. Büyük iş makineleri değil küçük makinelerin daha uzun süre kullanılması gerekir, masraflar artar.

2023 yılı hafriyat işlemi için iş makinesi saatlik 300 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Genellikle villa tarzı küçük yapılarda hafriyat işin tamamına bir rakam verilerek anlaşılmakta.

KABA İNŞAAT MALİYETLERİ

Önce malzeme seçimine karar vermeliyiz,

Buna karar verebilmek için önce villa kaba inşaatında hangi sistemler kullanılır bahsedelim.

Taşıyıcı; Betonarme, Çelik Konstrüksiyon veya Yığma Taş

Duvarlar; Genellikle Gazbeton yada Tuğla

m2 fiyatları sadece kaba inşaat olarak betonarme 2000 TL, çelik karkas için 2500-3000 TL taş evlerde çelik taşıyıcı sisteme yakın olacaktır.

Burada maliyeti belirleyen faktörler şunlar; Daha önce de bahsettiğimiz inşaatın konumu, yapının büyüklüğü ve işinizi teslim ettiğiniz firma. Yüklenici firmaların çözüm kabiliyeti ve konumunuza yakınlığı maliyetlerinizi düşürme konusunda yardımcı oluyor.

Tesisat Masrafları

Su boruları montajında 100m2 bir evde işçilik yaklaşık 4000TL civarlarında olmakta.

Malzeme kısmında talepler, metrajlar çok önemli. Ekstralara girmeden mutfak ve ıslak hacimlerin boru sistemi bile 5000-7000TL’leri bulabilir. Bunlara ısıtma sistemi, kanalizasyon sistemi boruları eklenince fiyatlar yukarılara çıkmakta. Isıtma tesisatına ayrıca değiniyoruz.

Isıtma Tesisatı Masrafları

Önce tesisat tipini seçiyoruz. Bu ısıtma tipleri neler?

Doğalgaz Kombi, Petek ve borulama ile (20.000-40.000TL) Alttan ısıtma doğalgaz sistemlerinde maliyetler peteklere göre yukarıda.

Klima sistemi (20.000TL-40.000TL) ancak kullanım maliyetleri diğerlerinden yüksek.

Şömine sistemleri (Odunlu, Elektrikli ve Doğalgazlı şömine) genellikle keyif amaçlı kullanılır 2. Isıtma sistemi olur. Ve taş ve kazan seçimine göre rakamlar çok farklılaşmakta. (20.000TL-….:) )

Isıtma sistemi seçiminizi proje aşamasında yapmak size gerekli alt yapıyı hazırlamakta hem zaman hem maliyet olarak avantaj sağlar.

Elektrik Tesisat Masrafları

Villalarda tesisat masrafları bir toplu konuta göre hayli yüksek çıkmakta.

Yine 100m2 bir müstakil konut için 8000TL civarında tesisat alt yapısı, sigorta panoları, kablolama gibi malzeme gideri bulunmakta. Bunlara aydınlatma ürünleri, cihazlar vb dahil değil maalesef.

Yine bu kalemin kaba işçilik masrafı 4500-6500 TL arasında değişir.

 Çatı

Çatı olmazsa olmazımız, seçenekler;

Teras çatı, kırma çatılar, çatı alanı kullanımlı çatı katları gibi alternatifler içerisinde en uygun maliyet teras çatı seçimidir.

Çatı işlemi içinde minimum maliyet 35.000TL (teras çatı sistemi yalıtımlı) iken maksimum rakamın ucu açık.

Cephe Doğramaları

Seçeceklerden plastik doğramalar markadan markaya değişkenlik gösterirken ortalama boyutta bir pencere 2000TL den başlıyor. Alüminyum doğramalarda rakamlar hem kur hem İngiliz borsası lme fiyatları ile belirleniyor, ümidimiz kurların aşağı inmesi. Isıcam konusuna gelince şişecam ürünleri ülkemizde kalite konusunda sorunsuz, zaten tek el gibi bir durumda. Isıcamlarda m2/500TL gibi rakamlarda.

İNCE İNŞAAT MALİYETLERİ

Bu kalemlerde de sınır yok, kalite ve bütçeye rakamlar çok değişken.

Yurt içi üretimli bir seramiği 50TL civarında başlangıç fiyatları ile alırken ithal ürünlere baktığınızda 50 euro gibi rakamlara çıkıyorsunuz.

Yani özellikle lüks tasarımlarda ince inşaat maliyeti kaba inşaat maliyetini geçmekte.

Şimdi ince inşaat kalemlerini sıralayalım, siz dilerseniz kendi tercihlerinize göre bu kalemlerden fiyat alabilir, dilerseniz tüm kalemlerde uygulamalı olarak mimari destek alabilirsiniz.

-Şap malzeme ve işçiliği,

-Asma tavan,

-İzolasyon,

-Sıva malzemesi ve işçiliği,

-Seramik malzemesi ve işçiliği,

-Mermer malzemesi ve işçiliği,

-Cam veya alüminyum korkuluk malzeme ve işçiliği,

-Boya malzemesi ve işçiliği,

-Parke malzeme ve işçiliği,

-İç ve dış kapılar,

-Vitrifiye ürünleri,

-Duş sistemi,

-Sabit mobilyalar,

-Mutfak dolap ve tezgahı,

-Isıtma soğutma sistemleri

Kullanılan malzeme miktarı, markası, çeşidi, ebatları, kalitesi gibi bir çok kıstasla rakamlarınız değişebilir.

Tavsiyemiz profesyonel ekiple çalışarak masraflarınızı minimuma indirmeniz olacaktır.

Unutmayın ki yapınız bir gece kondu değil, ve uygulama sırasında amatör ekiplerle yaşayacağınız hatalar hem sizi hem cebinizi yorar.

Teşekkürler.

Detaylı bilgi için https://dekolon.com/iletisim adresinden bize ulaşabilirsiniz.

  • Müstakil villa yapım maliyetleri