Barbeküler bahçenizin göz bebeği.

Barbekü

Kış ayları bitip, havalar ısınmaya başladığında dışarıda aile veya arkadaşlarla bir plan yapılır. Barbekü etkinlikleriyse bu planların vazgeçilmezlerinden biridir. Çünkü herkes ızgara yapmayı sever ve açık ateşte pişen yemekler her zaman daha lezzetli olur.

Peki herkesin bu kadar sevdiği ve evlerine yaptırmak istediği barbekü nelerden oluşuyor? Şimdi birazda basit bir barbekünün yapısını kısaca inceleyelim.

Modeller için şömine sayfamızı ziyaret edebilirsiniz…

Ateş alanı: Mangalın iç duvarı, ısıyı iyi tutması için ısıya dayanıklı ateş tuğlası olarak adlandırılan tuğladan yapılmıştır.

Izgara: Paslanmaz çelik kullanarak yapılan, yiyecekleri pişirmekte kullanılan araç. Tuğla çıkıntılarının üzerinde bulunur.

Temel: Barbekünün stabilitesini sağlayan beton tabaka.

Kömür tavası: Pişirme yüzeyinin altında bulunan kül ve kömürün içinde bulunduğu tava.

Tuğla duvar: 3 cepheyi kapatır , barbekünün ana yapısını oluşturur.

Barbekü yaptıracağım ama nereye konumlandırmalıyım?

Hakim rüzgarın hangi yönden estiğini belirleyerek işe başlayabilirsiniz. Bunun için bahçenize küçük rüzgar bayrakları asabilirsiniz. Dumanın pişiren kişiye ve oturma alanınıza gelmesi rahatsız edici olabilir. Eğer etrafta çalı veya yangına müsait bir alan varsa bunlara dikkat edilmelidir.

Malzeme için 3 seçeneğiniz vardır. Bunlar; beton blok, ateş tuğlası ve taş. Şimdi bu alternatifleri kıyaslayalım.

Beton blok en ucuz seçenektir; eğer bunu kullanacaksanız kaplama malzemesi olarak doğal taş veya kültür taşı kullanabilirsiniz. Eğer ikincisini seçiyorsanız dış mekan için uygunluğunu kontrol etmeyi unutmayın. Ateş alanı için ise ateşe dayanıklı ateş tuğlası kullanabilirsiniz. Bu ısı tutma konusunda işinize yarayacaktır.

Ateş tuğlası orta maliyetlidir. Isıyı iyi tutar ve ateşle sertleştirildiği için uzun süre sağlamlığını korur. Ekstra kaplama malzemesi gerektirmez.

Doğal taş görsel olarak göze hitap etmektedir. Tuğla gibi ısıyı tutmada iyidir. Yapımı daha fazla zaman alır.

Barbekü deyince genelde insanların aklında ateş tuğlası kullanılarak yapılan, eski tip barbeküler canlanır. Fakat her şeyin hızla değiştiği bu dönemde, birçok yeni barbekü modelleri de ortaya çıkmıştır.

Gelin birlikte 6 çeşit barbekü modelli inceleyelim;

1.Klasik tuğla/taş barbekü

En eski ve en çok kullanılan barbekü tipidir. Tüm kömürlü barbeküler benzer mantıkla çalışmaktadır. Altta hava girdiğinde kömürün içinden geçer ve gider. Hava girişi ne kadar fazla ise ızgara o kadar sıcak olur.

2.Modern Barbeküler 

En yaygın günümüz ürünlerindendir. Tipleri formaları değişkenlik gösterirler ancak genellikle metalden yapılır. Nispeten hafiftir ve çoğunlukla taşınabilirlerdir. Tasarım bütünlüğünüze uygun farklı ürünler seçilebilir.

3.Ayaklı kömürlü barbekü

En yaygın kömür ızgara türlerinden biridir. Yuvarlak bir taban, çıkarılıp takılabilen kapak, ayak ve ızgaradan oluşmaktadır. Metalden yapılır. Nispeten hafiftir ve çoğunlukla taşınabilirlerdir.

4.Seramik kömürlü barbekü

Diğer adıyla Egg Barbekü , son 10 yılda popülaritesini artmıştır. Bir kaç özelliği dışında ayaklı kömürlü barbekülere benzer çalışma prensiplerine  sahiptir.

Malzemeleri ızgaraya koymadan önce ısı geçirmeyen seramik haznesi sayesinde ızgara istenilen sıcaklığa getirilebilir. Bu yalıtımı sayesine kömürler daha uzun süre yanar ve daha az kül üretir.

5.Pelet barbekü

Bu barbekü tipini çekici kılan özelliği, hem tütsüleme hemde ızgara özelliğini aynı anda taşıması. Isı için pelet adı verilen yakıt  malzemesi kullanılır. İsmini buradan almaktadır. Peletler huniye dökülür ve elektrikli ısıtıcısı sayesinde ateşlenir. Ayarlanan ısı derecesine göre elektrikli ısıtıcı pelet yakarak hazneyi ısıtır. İçerisindeki fan sayesinde ise ısı ve duman pişirme alanına dağıtılır.

6.Gazlı /propanlı barbekü

Birçok çeşidi de olsa hepsi benzer şekilde çalışır. Ateşleyici brülörler yaklaşık 40.000 BTU ısı ortaya çıkarır. Bu sayede ızgara çok hızlı bir şekilde ısınır. Malzeme olarak paslanmaz çelik kullanılır. Kömürlü barbekülere göre lezzet olarak bir adım geride kalmaktadır. Avantajı ise kötü hava koşullarında bile sorunsuz çalışır.

 

Barbekü ve tüm şömine tipleri ihtiyacınız için Dekolon şömine ile iletişime geçmeniz yeterli.