Alçı, pişirilip toz haline getirilmiş olan alçı taşından elde edilmiş bir yapı malzemesidir. Su ile karıştırıldığında kısa sürede donma özelliğine sahip olan alçı, kalsiyum sülfat hemihidrat bileşeninden meydana gelmektedir. Günümüzde de yapılarda sıklıkla kullanılan alçı, alçı taşının öğütülmesinin ardından içindeki suyun büyük bölümü çıkarılıncaya dek 190 derecede pişirilmekte ve bu şekilde elde edilmektedir.
Alçı Nedir?
Alçı taşının işlenmesinin ve öğütülüp toz haline getirildikten sonra pişirilmesi ile elde edilen malzemeye alçı adı verilmektedir. Türkiye’de olduğu gibi dünyanın pek çok farklı yerinde yapılar için duvar ve tavan kaplama malzemesi olarak kullanılan alçı, sahip olduğu özellikleri ile yapılara önemli bir avantaj sağlamaktadır.
Alçının özellikleri genellikle yapılarda daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir kullanım imkanı sağlamaktadır. Yanmazlık, rutubet önleme, ısı yalıtımı, ses yalıtımı, işleme ve onarım kolaylığı sağlaması, yangın önleme, bakteri üretimini engelleme, hafiflik, yüzeye nefes aldırma, tüm yapılara uyum sağlama, kolay şekil verme ve montaj kolaylığı alçının özellikleri arasında yer almaktadır.
Alçı Çeşitleri Nelerdir? Alçının Kullanım Alanları
Alçı çeşitleri genellikle alçının kullanım alanlarına bağlı olarak değişebilmektedir. Sıva alçısı, saten alçı, makine sıva alçısı, kartonpiyer alçı ve derz dolgusu alçısı, alçı çeşitleri olarak gösterilebilmektedir.
Sıva alçısı; genellikle iç mekanlar için kullanılan bir alçı türüdür. Perlitli olan bu alçı tuğla, briket, çimento bazlı sıva ve brüt beton yapılmış olan yüzeylere uygulanmaktadır.
Saten alçı; yine iç mekanlarda el ve makine ile uygulaması yapılan en son kat zemin düzetme için yapılan bir perdah açısı olarak ifade edilmektedir. Çimento ya da alçı bazlı sıva yapılmış olan yüzeylerde, son kat boya duvar kağıdı uygulaması yapılacak yüzeylerde ideal bir uygulama olarak değerlendirilmektedir.
Kartonpiyer alçı; iç mekanlarda oldukça şık bir tavan görünümü sağlayabilmek adına kullanılan bir alçı türüdür. Kartonpiyer alçının kullanım alanları genellikle dekorasyon amacı güttüğünden, evlerin, iş yerlerinin, salonların ve bu gibi mekanların tavanlarında ve sütun üst başlıklarında kullanılmaktadır.
Derz dolgusu alçısı; alçıpanların kesiştiği noktada derz boşluklarının giderilmesi ve doldurulması amacıyla kullanılmaktadır.
Makine sıva alçısı ise yine iç mekanlarda ihtiyaç duyulan perlitli bir alçı türüdür. Tuğla, brüt beton, briket ve çimento bazlı sıva uygulanan yüzeylerde kullanılmaktadır.
Alçının Faydaları Nelerdir?
Yapılar açısından alçının faydaları oldukça büyüktür. Bunlardan birkaçına örnek göstermek gerekirse;
- Alçı, uygulamanın ardından beton gibi boyut değiştirmemesi sebebiyle çatlamalara mahal vermemesi,
- Doğadan kolaylıkla elde edilebiliyor, işlenebiliyor ve şekil alabiliyor olması,
- Isı yalıtımı ve bunun gibi pek çok farklı özellikleri sayesinde bugün inşa edilen birçok yapının duvar inşasının tasarım bakımından estetik, konforlu ve sağlıklı bir kullanım sağlayacak nitelikte olması,
- Doğru yerde ve doğru şekilde kullanıldığı takdirde mimariye önemli geniş olanaklar sunması,
- Demir, çimento gibi diğer yapı malzemelerine kıyasla daha ekonomik olması,
- Enerji tutumlusu olup çevre kirliliğine yol açmaması,
- Yangını önlemesi ve yangına karşı dayanıklı olması,
- Enerji tasarrufu sağlayıp çevreyi koruması,
- İçerisinde bulunan boşluklar sebebiyle yazın serin, kışın da sıcak bir hava oluşturması alçının faydaları arasında yer almaktadır.
Alçı Fiyatları
Alçı uygulamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunurken, bunlardan biri de alçı fiyatlarıdır. Alçı fiyatları genellikle alçının uygulama alanına, miktarına, işçiliğine, alçı çeşitlerine ve bunun gibi farklı unsurlara göre değişiklik göstermektedir. Yapı sahipleri bu gibi uygulamalarda kendisi için en uygun olan firma ile anlaşma yaparak alçı uygulamalarını hayata geçirebilmektedir. Ayrıca bu gibi durumlarda net bir fiyat hakkında fikir sahibi olabilmek adına firmalar ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.
İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakasına hizmet verilir.
Adalar alçı, Arnavutköy alçı, Ataşehir alçı, Avcılar alçı, Bağcılar alçı, Bahçelievler alçı, Bakırköy alçı, Başakşehir alçı, Bayrampaşa alçı, Beşiktaş alçı, Beylikdüzü alçı, Beyoğlu alçı, Büyükçekmece alçı, Beykoz alçı, Çatalca alçı, Çekmeköy alçı, Esenler alçı, Esenyurt alçı, Eyüp alçı, Fatih alçı, Gaziosmanpaşa alçı, Güngören alçı, Kadıköy alçı, Kağıthane alçı, Kartal alçı, Küçükçekmece alçı, Maltepe alçı, Pendik alçı, Sancaktepe alçı, Sarıyer alçı, Silivri alçı, Sultanbeyli alçı, Sultangazi alçı, Şile alçı, Şişli alçı, Tuzla alçı, Ümraniye alçı, Üsküdar alçı, Zeytinburnu alçı bölgelerine 7/24 hizmet.