Dış cephe, her yapının dış yüzeyinde dikey olarak uzanan ve tüm metrekareleri kapsayan yüzey olarak ifade edilmektedir. Mimari bir terim olarak da değerlendirebilmenin mümkün olduğu dış cephe, aynı zamanda alnaç, yüz, görünüş ya da fasat gibi isimlerle de bilinmektedir.
Günümüzde yeni inşa edilen her bir yapının dış cephesinde ısı yalıtımı ve mantolama bulunurken, bu gibi uygulamalar hem yapının uzun ömürlü olmasını, hem ısı ve enerji tasarrufu yapılmasını sağlayabilmektedir. Bu nedenle de binalarda dış cephe kaplama uygulamalarını önemi de oldukça büyüktür.
Dış Cephe Nedir?
Binaların ya da genel olarak yapıların dikey olarak gelişen her bir yüzeyindeki metrekareleri kapsayan alana dış cephe adı verilmektedir. Yapılarda enerji kimlik belgesine geçildiği için günümüzde inşa edilen her bir yapı için dış cephe uygulamaları yapılması gerekmektedir.
Üstelik bu uygulamalar sayesinde binada yaşamını sürdüren her bir daire sahibi ısı ve enerji konusunda tasarruf sağlayabilirken, aynı zamanda küresel ısınma ve iklim değişikliğine yol açan sera gazı salınımının da önüne geçilebilmektedir.
Dış Cephe Uygulamaları Nelerdir?
Dış cephe uygulamaları genel olarak yapıların dış yüzeyleri için gerçekleştirilen uygulamalardır.
Yapıların dış mimari tasarımı bakımından da oldukça hoş görünmesini sağlayan bu uygulamalar, genellikle dış cephe kaplamaları, mantolama, giydirme ya da ısı yalıtımı gibi uygulamalardır. Tüm bu uygulamalara cephe sistemleri adı verilirken, günümüzde en çok tercih edilen uygulamaların başında ise dış cephe mantolama gelmektedir.
Dış Cephenin Özellikleri Nasıl Olmalıdır?
Yapılarda dış cephelerin önemi oldukça büyük olurken, ideal bir dış cephenin sahip olması gereken özellikler ise şunlardır:
- Güneş ışınlarının zararlı faktörlerine karşı dayanıklı olması,
- Havalandırma özelliğine sahip olması,
- Rüzgara karşı dirençli ve rüzgarı geçirmeyecek bir özeliği olması,
- Atmosferin kimyasal etkileri karşısında dirençli olması,
- Dış cephe sıvasının kolay onarılabilir olması,
- Yapının mimari tasarımına ve özelliğine uygun olması,
- Sıcaklık farklılıkları sebebiyle meydana gelebilecek genleşme ve daralmalara karşı dayanıklı olması,
- Tüm iklim koşulları karşısında dayanıklı olması dış cephenin özellikleri olarak gösterilebilmektedir.
Cephe Çeşitleri ve Dış Cephe Yalıtım
Cephe çeşitleri genellikle yapının farklı yüzeylerine göre değişiklik gösterirken, yan cephe, arka cephe, ön cephe, iç cephe ve kesit cephe bunlardan bazıları olarak gösterilebilmektedir.
Dış cephe yalıtım uygulamaları çoğu zaman uygulanacak olan dış cepheye ve tekniklerine bağlı olarak değişebilmektedir. Dolayısıyla cephe sistemleri ile alakalı pek çok farklı uygulama şekli görebilmek mümkün olurken, alüminyum dış cephe kaplama kompozit, kaplama strafor plakalar ve bunun gibi daha pek çok farklı materyal ve tekniğin beraberce kullanıldığını rastlanabilmektedir.
Dış Cephe Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Binaların dış cephesini yaptırırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Mantolama işlemlerinde kullanılacak olan malzemelerin seçimi ile dış cephe firmasını seçimi ise bu hususların başında gelmektedir.
Isı yalıtımı ve dış cephe yaptırılırken öncelikli olarak tercih edilen malzemelerin kaliteli göz önünde bulundurulmalıdır. Bu gibi uygulamalarda CE belgesine sahip olan mantolama malzemeleri tercih edilmelidir. Yalıtım levhaları ile beraber sıvası, filesi, fileli köşesi, dübeli ve yapıştırıcısı gibi malzemeler de yine dış cephe yaptırırken dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
Öte yandan dış cephe firması tercihinde de bazı konularda ihtiyatlı olmak gerekmektedir. program, uygulama ve işçilik açısından işinin ehli olan firmaları tercih etmek, firmanın daha önceki referanslarını kontrol etmek, uygulamalarda ne gibi malzemeleri kullandıklarına bakmak ve garanti maddelerinin yer aldığı bir sözleşme yapmak da yine dış cephe uygulamalarında önem teşkil etmektedir.
Adalar dış cephe, Arnavutköy dış cephe, Ataşehir dış cephe, Avcılar dış cephe, Bağcılar dış cephe, Bahçelievler dış cephe, Bakırköy dış cephe, Başakşehir dış cephe, Bayrampaşa dış cephe, Beşiktaş dış cephe, Beylikdüzü dış cephe, Beyoğlu dış cephe, Büyükçekmece dış cephe, Beykoz dış cephe, Çatalca dış cephe, Çekmeköy dış cephe, Esenler dış cephe, Esenyurt dış cephe, Eyüp dış cephe, Fatih dış cephe, Gaziosmanpaşa dış cephe, Güngören dış cephe, Kadıköy dış cephe, Kağıthane dış cephe, Kartal dış cephe, Küçükçekmece dış cephe, Maltepe dış cephe, Pendik dış cephe, Sancaktepe dış cephe, Sarıyer dış cephe, Silivri dış cephe, Sultanbeyli dış cephe, Sultangazi dış cephe, Şile dış cephe, Şişli dış cephe, Tuzla dış cephe, Ümraniye dış cephe, Üsküdar dış cephe, Zeytinburnu dış cephe bölgelerine 7/24 hizmet.