Ev MF / ARJANTİN

Joaquin Alarcia, Federico Ferrer Deheza

Calamuchita vadisinin küçük sıradağlarının ortasında küçük bir yamaçta yer almaktadır. İki seviyedeki lineer ve modası geçmiş gelişimi, optimum oryantasyonu, manzaranın kullanımını ve alanlarının en iyi çözümünü sunar. 

© Federico Kahireli  © Federico Kahireli
© Federico Kahireli

Sosyal mekanları ve ana salonu içeren üst kat, konsollu bir yapı ile ufka doğru projelendirilirken, misafir mekanlarını içeren alt kat, çevresiyle daha uyumlu ve içe dönük bir ilişki önermektedir. Alt hacim havuzu içerir ve kapağı, çeşitli açık hava etkinlikleri için gerçek bir genişleme platformu haline gelir. İç mekan, farklı atmosferler oluşturan ve mekanları boyunca incelikle ipucu veren bir dizi çatı penceresi ile karakterize edilir. Ev tamamen, çevredeki dağların mineral tonlarıyla incelikle uyum sağlamasına olanak tanıyan pembe pigmentli betondan yapılmıştır. 

Zamanın geçmesi, bitki örtüsünün ilerlemesi ve dokulu betonun aşınması projenin araziye adapte olmasını sağladı.

  © Federico Kahireli  

Rottmannsboden Dubleks

Kohlerstraumann

Binningen – İsviçre’de sakin bir mahallenin orta derecede yoğun bir sokağında yer alan zarif bir yarı müstakil ev, tek ve çok aileli evlerin hoş bir ortamına iyi bir şekilde entegre edilmiştir. Proje, iki farklı çift konut kullanıcısını tek bir binada birleştirmeyi amaçladı. Sonuç olarak, binanın formu, her iki kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayan tek bir ev yapısında barındırılan iki farklı kullanıcının benzersiz tasarımını yansıtıyor. Ev, kullanıcıların rahatça erişmesi için daha yakın bir yerde bulunan okullar, ticari alışveriş tesisleri ve toplu taşıma araçları ile çeşitli kamu olanaklarının bir merkezinin bir parçasını oluşturur.

© Maris Mezulis

© Maris Mezulis

Arazide inşa etmek, bu projeyi tasarlarken mimarın karşılaştığı en önemli zorluklardan biridir. Mevcut topoğrafik saha koşulları üzerinde inşaat yapma ve yasal hükümlere bağlı kalma zorluğunun üstesinden gelmek için bina bir dizi hacme ayrılmış ve binanın ana kısmına bir bölünmüş seviye entegre edilmiştir. Buna göre hacimler, ev içindeki tüm mekanlar için verimli kullanım ile optimum oda yüksekliklerine ulaşan mekanlar yaratmış, ilgi ve karakter uyandırmıştır. Evin topografik durumuna yönelik bu çözüm, sakinlerin ihtiyaçlarını karşılayan odaların ve alanların ustaca düzenlenmesiyle yenilikçi bir tasarım ortamı sunar.

© Maris Mezulis
Evdeki farklı hacimli seriler arasında, kapalı bina girişinin hacmi tek katlı hacimde yer almaktadır. Yarı müstakil evin girişi, garajın hemen bitişiğindedir. Giriş yapısının bu hacmi ana binayı caddeden ayırarak yaşam alanı için özel bir alan sunuyor. Bu şekilde sakinler, sokaktan tenha bir ortam ile samimi ve rahat bir yaşam alanının tadını çıkarırlar. Kumlanmış beton malzemenin açıkta kalan yüzeyleri, termal koruma özelliği ile odalar için koruyucu bir tabaka görevi görerek esas olarak malzemenin işlevselliğini vurgular. Bu özellik, iyi yalıtım ve iklim koruma özellikleri sayesinde evin enerji kullanımını azaltır.

© Maris Mezulis

Mevcut arazinin izini takip eden yarım katlı merdiven, açık mutfak ve geniş cam açıklıkları içeren yaşam alanına doğru yöneliyor ve zeminin yüksek ve yükseltilmiş tasarımı, iç mekanlara ışık getiren şeffaflık sağlıyor. Bu özgün tasarım özellikleri, sakinleri daha davetkar, saran ve çok boyutlu bir alana çeken aydınlık ve ferah bir mutfak ve yaşam alanı sağlar. Günışığından maksimum düzeyde yararlanan ev, özellikle gün boyunca yapay ışık kullanımını azaltan cam pencerelerden yeterli ışık alıyor.

© Maris Mezulis

Sıcak, koyu renk mutfak dolapları, aydınlık alanla kontrast oluşturarak ancak iç mekanın geri kalanıyla harmanlanarak estetik bir atmosfer yaratarak güçlü bir stil ifadesi verir. Koyu renkli dolaplara sahip beyaz duvar, güçlü ve dengeli bir görünüm yaratan klasik bir eşleşmedir. Bu alan, karanlık ve aydınlık temayı da bastırmadan bütünleştirir. Mutfağın ve oturma düzeninin açık plan düzeni, hem yemek yemek hem de dinlenmek için rahat ve pratik bir alan yaratırken, alan ve ışık hissini en üst düzeye çıkararak mekana geniş ve açık bir görünüm kazandırıyor. Bu alan, evin kuzey tarafında bulunan özel bir bahçe alanına açılarak, sıcak yaz koşullarında sakinlerine doğal gölge sağlar. Bahçe alanı, evin iç ve dış mekanları arasında ayırt edici bir ilişki sağlar.

Porto da Lagoa Evi

Giovani Bonetti

Casa Porto da Lagoa projesinde, zemin katta geniş alanlar ve müşterilerin istediği gibi bol ışık içeren doğrusal bir mimari kullandık.

© Ronaldo Azambuja

Bu projede önceliğimiz bu entegrasyon alanlarına değer vermekti. Bunun için, dış ortamın oturma odası, oturma odası ve mutfak gibi yaşam alanlarıyla daha fazla entegrasyonunu sağlayan, tamamı camdan büyük yan yapılarla birinci katı tasarladık.

© Ronaldo Azambuja

Odaları ve özel alanları barındıran üst katta, odaların hafif parlaklığına yardımcı olan ve cephenin doğrusallığını bütünleştiren bir gölgeleme sistemi kullandık. Bu gölgeleme sisteminin kullanımı, cephelerin yerleşiminde açılma açısına göre değişen çeşitli konfigürasyonlara da izin verdi.

© Ronaldo Azambuja
Bölüm
© Ronaldo Azambuja
 

Alan ayrıca daha fazla mahremiyete sahip bir ev ofis ortamı ve ayrıca bir meditasyon odası yarattığımız üst erişime sahipti. Ailenin mahremiyetini de düşünen proje, evin çevresini saran bitki örtüsünün kullanımına ve aynı zamanda evin bulunduğu alanla diyaloğa dayanıyordu. Casa Porto da Lagoa’da, bu projenin modern yönünü öne çıkaran ahşap, taş ve metal gibi malzemelerin kullanımını çeşitlendirdik.

BC Evi / N2B Mimarlık

Caio Yoshiaki Nagano, Rodolfo Biagi Becker

Proje, kat mülkiyetinin en yüksek parsellerinden birinde, Ribeirão Preto – São Paulo şehrinde yer almaktadır. Arazinin rakımı ve büyük eğimi nedeniyle parsel ayrıcalıklı bir manzaraya sahiptir ancak proje olarak zorludur.

© Carolina Mossin
Bu özellikler incelendiğinde en belirgin mimari nokta, arazinin doğal profilini takip ederek tam kademeli bir eve yönlendirmekti, ancak müşterilerin geniş ve entegre sosyal ortamlara sahip bir eve ihtiyacı vardı. Müşteri beklentilerini karşılamak ve araziye uyum sağlamak için mimarlar, evin girişini yarım seviyede yaratmayı seçti ve şaşırtıcı hissini en aza indirdi.
© Carolina Mossin    

Evin cephesi heybetli ve sağlam olacak şekilde tasarlandı, ancak aynı zamanda bir hafiflik hissi de getirdi. Bunun için üst katın tüm uzunluğu brüt betonla işlendi ve her iki tarafta da yapısal bir denge sağlandı.

Giriş kapısı gizli ve gizemli, bu yekpare cephe bloğunun arkasına gizlenmiş ve sadece peyzaj çalışmalarının ortasındaki patikadaki ayak sesleriyle tanımlanıyor. Kapıya yapılan bu yolculukta misafire hafif bir kapalılık hissi verilir, ancak kapının açılması ve misafirin bütünleşik ortamlar ve çift tavan yüksekliği ile karşı karşıya kalmasıyla yeni bir heyecan duymaya başladığı andan itibaren bu duygu sona erer. Bu yarı seviyeli girişte misafir, bir kat merdiven çıkmayı veya inmeyi seçer. Sosyal alana çıkan merdivenlerin katları daha geniş olup, üst kata göre daha davetkardır, bu da yatak odalarının samimi zeminine açılır.

© Carolina Mossin  

Evin iç kısmına gelince, ofis cephede olduğu gibi brüt beton getirmeyi tercih etti. Gri, beyaz ve doğal ahşap paletinde betona uygun tonlar da işlendi. Müşterinin sosyal alanı entegre, ancak nihayetinde ayrı olarak kullanılabilecek olan önermesini takiben, kapatıldığında oturma odasını gurme alanından ayıran büyük bir sürgülü kapı yaratıldı. Üst katta, yatak odalarına giden tüm sirkülasyon, oturma odasının çift yüksekliği ile karşı karşıyadır. Peyzajın ufkunun ayrıcalıklı bir manzarasına sahip olmak için seçilen iki ortam, her ikisi de arazinin arkasına bakan ana süit ve samimi odaydı.